MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De laatste bloemen in de herfst

Deze gele bloemetjes laten zich niet gemakkelijk een naam geven. De bloemen van deze plant lijken veel op het Koolzaad of Raapzaad. Echter, de bladvorm is duidelijk anders. Het zou dan Herik (Sinapis arvensis) moeten zijn. Het is éénjarige plant die tot 50 cm hoog wordt. De bladeren zijn ongelijkmatig grof getand. De bloemknoppen steken boven de al aanwezige bloemen uit.

De bloemen hebben geel-groene kelkbladeren en vier dottergele kroonbladeren. De vrucht is kort gebogen, behaarde peul met een korte snavel. Bloeitijd juni - oktober.

De herfst is ook de tijd van de vele kleuren kleuren: van geel via rood naar bruin. Op de foto links de klimop van de voormalige RK kerk aan de Rijksstraatweg.

Een kastanjeboom in herfsttooi.

Nog een paar mooie laatste paddestoelen. Deze (en nog meer) stonden in de Woudsepolder (langs het fietspad van 't Woudt naar de Lotsweg) in de bosjes.

Eind November staan de laatste paddenstoelen, zoals hier langs de Vlaardingsevaart) te verpieteren.

Begin december op een dun boompje langs de Woudselaan.

In de wat kale natuur vallen de korstmossen nu extra op. Ze komen voor op bomen, muren en palen. Hieronder een paar voorbeelden. In korstmossen leeft paddenstoelenweefsel in symbiose met koloniën of draden van algen.


Steenkorstmos op de beschoeïng....


...langs de Kwakelweg/Middelwatering.


Parmelia physodes op een wilg.


Hier is goed te zien hoe op deze heul Steenkorstmos cirkelvormig uitgroeit.

Niet alle paddestoelen groeien dicht bij de grond. Deze grote exemplaren hingen enkele meters boven de grond en groeiden op een Berkeboom (hoek Van Gentsingel - Dr. Reijnderslaan). De boom is inmiddels gekapt.

13 augustus 2014