MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Echte zomerplanten

De Grote kaardebol (Dipacus fullonum) komt vrij veel voor in het deltagebied (hier in de Broekpolder bij Vlaardingen; een prachtig wandelgebied). Maar daarbuiten is hij tamelijk zeldzaam. Deze plant is beschermd! De stengels en bladeren zijn bedekt met stugge stekels. De bloem heeft een licht blauwpaarse kleur en is ook als sierplant veel gebruikt. In de homeopathie kan de bloeiende plant gebruikt worden tegen huidaandoeningen en tuberculose. Bloeitijd juli - augustus.


Kaardebol


Bloeiende Kaardebol

Het Harig wilgeroosje (Epilobium hirsutum) komt in heel Nederland vrij algemeen voor. Toch is het een kieskeurige plant, die het vooral goed doet op plaatsen met veel licht, voldoende vocht maar op een niet te sterk bemest terrein. Vooral langs oevers van sloten en plassen kan de tot ruim een meter hoge plant zich in korte tijd weelderig vestigen. Het woord harig duidt erop dat het zaad van de plant met haar is omgeven, zodat het makkelijk met de wind verspreid kan worden. Bloeitijd juni - september.


De bijenkasten op een rij, kijken uit op het met bloemen ingezaaide veldje in de Broekpolder bij Vlaardingen.

In de sloten van de Vlieten bij Maasland, maar ook elders kun je de Watergentiaan (Nymphoides peltata) tegenkomen. Deze plant komt vooral voor in rivierklei- en (een aantal) laagveengebieden. Maar in Zeeland en op de waddeneilanden is hij afwezig. Watergentiaan heeft graag neutraal tot basisch, carbonaatrijk, stilstaand water. Verder houdt de plant een vaste ondergrond met weinig of geen modder. Bloeitijd juli - september.

Eén van de bloemensoorten op het bijenveldje was het Echt duizendguldenkruid (Centaurium erythraea). Het is een 50 cm hoge, één of twee jarige plant. Bloeitijd juli - september. Beschermd! De naam stamt uit de Middeleeuwen, toen men dacht dat de geneeskracht van dit kruid wel honderd (centum) goudstukken (aurum) waard was.

Een andere plant die veelvuldig op hetzelfde veldje aanwezig was de Grote teunisbloem (Oenothera glazioviana), een tweejarige, tot meer dan één meter hoge plant met een recht opstaande stengel. De plant heeft grote bloemen, tot wel 3 cm in doorsnede. Het is een verwilderde sierplant. Bloeitijd juni - september.

De grote groep ganzen met hun jongen in een van de meertjes bij de Vlieten is hier onder de rook van Pernis al aan het oefenen voor een lange vlucht later in het jaar: in de V-vorm met alle koppen in dezelfde richting en de leider voorop!

13 augustus 2014