MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

April - Nog meer jong grut

De ganzen die in Midden-Delfland broeden tonen nu met trots hun jongen. Zoals een goede moeder gans hoort te doen, waakt zij over de kleintjes met dreigende gebaren en geluiden naar te dicht bij komende passanten. In heel Midden-Delfland bevinden zich diverse soorten ganzen die hier hun broedgebied vinden. Met name de Vlietlanden (een natuurgebied in beheer door Natuurmonumenten) is redelijk druk bevolkt.

Op veel plaatsen langs vaarten en sloten broeden zwanen op forse nesten. Als de jongen komen bewaken de zwanen hun kroos furieus (niet dichtbij komen dus). Korte tijd later zien we de familie door de sloten peddelen.

Hondsdraf (Glechoma hederacea). De blauw-paarse bloemen staan in de oksels van de tegenoverstaande bladeren. Komt voor bij wegbermen en waterkanten. Medicinale toepassingen: aansterkend, hoestdempend, urinedrijvend, wondhelend.

De Paarse dovenetel (Lamium purpureum), lipbloemenfamilie, kan vrijwel het hele jaar in bloei staan, vaak zelfs tweemaal. De paarse dovenetel komt algemeen voor op akkers en ruigten.

Het Klein kruiskruid (Senecio vulgaris) komt eigenlijk het hele jaar voor als onkruid in tuinen en akkers, vooral op stikstofrijke grond, maar ook gewoon op straat tussen de stenen en tegels. Wat op een bloem lijkt is in werkelijkheid een bosje zeer kleine bloempjes. De Nederlandse naam is waarschijnlijk een verkeerde vertaling van de Duitse naam Greiskraut (grijskruid). Het geslacht Senecio bevat zeer veel soorten die in de hele wereld voorkomen. Er zijn kruiskruiden met opvallende bloemen die in tuinen gekweekt worden.

Vogelmuur (Stellaria media) komt het hele jaar wel voor als een bekend tuin- en akkeronkruid in een stikstofrijke bodem. De plant blijft laag bij de grond (3-20 cm).

De kleine witte bloemen hebben vijf diep ingesneden bloembladen. De plant wordt ook wel in salades gebruikt.

De Kleine veldkers (Cardamine hirsuta) bestaat uit grondbladeren in de vorm van een rozet en een aantal stengelbladen. Vaak komt de plant in groepen voor in voedselrijke tuinen, akkers en ook wel gewoon op straat.

Tegen eind april kun je de betrekkelijk zeldzame en beschermde Kievitsbloem (fritillaria meleagris, familie Liliaceae), ook wel gevlekte lelie, op moerassige veldjes in bloei zien (zoals hier aan de rand van Vlaardingen op 't "orchideënveldje".

Dit sierlijke, giftige bolgewas met klokvormige purper-gevlekte of witte bloemen bereikt een hoogte van ca. 15 tot 30 cm. Hij wordt ook wel als sierplant gekweekt vanwege zijn mooie bloemen. Ook langs de Maasdijk (bij het protestbos) groeit de Kievitsbloem.

Na de redelijk witte winter van 2009/2010 is er flink met zout gestrooid op de wegen. Het gevolg was dat in april de middenbermen van onder andere de Rijksstraatweg bij Schipluiden uitbundig begroeid waren met Deens lepelblad (Cochlearia Danica). Deze wat vlezige plant van de kruisbloemenfamilie houdt vooral van een brakke omgeving. De plant komt algemeen voor langs de kust van West-Europa. De bloemen zijn wit, 8-10 mm groot. De vruchten bestaan uit houwtjes van 4 tot 7 mm lang en zijn eivormig tot bolvormig en aan de voet, en vaak ook aan de top, afgerond. Bloeitijd april - juni.

Na de onherstelbaar verbeterde herinrichting van deze kruising van de Dorpsstraat met de rijksstraatweg ligt hier nu asfalt.

Als je het Kleefkruid (Galium aparine) heel goed bekijkt zie je waarom het zo heet. De minuscule weerhaakjes maken dat de plant makkelijk aan niet volledig gladde oppervlakten lijkt te kleven. Het is een één-jarige plant die pas in juni bloeit met heel kleine witte bloemen. De plant kan snel een groot gebied overwoekeren.

April-mei is ook de tijd van het Fluitenkruid (Anthriscus sylvestrus); rechts. Deze tot 150 cm hoge plant met grote schermen met witte bloemetjes staat vaak in grote groepen bij elkaar. Dat levert dan sfeervolle plaatjes op.

Tussen het Fluitenkruid en Koolzaad komen we soms ook Look-zonder-look (Alliaria petiolata) tegen. Het is een middelgrote tot grote, twee-jarige plant met driehoekige, onregelmatig getande bladeren. Ruikt naar knoflook of uien bij vermalen van het blad. De witte bloemen staan in een tros bij elkaar. De hauwen zijn lang en dun. De plant komt voor in vochtige bossen, struikgewas en op dijken. Bloeitijd april - juni. Behalve in de keuken (in salades en sauzen) wordt de plant ook medicinaal gebruikt bij eczeem, astma en bronchitus.

De Smeerwortel (Symphytum officinale) is een overblijvende, grote, ruw borstelige, tot 1 m hoge plant. De bloemen kunnen troebel purperrood, paars of wit zijn. Bloeitijd van mei tot juli. De plant komt voor in natte omgevingen als weilanden en oevers.

Tijdens een wandeling door Midden-Delfland op 30 april 2000 konden men met eigen ogen zien dat er wel degelijk vis zit in de Vlieten. Twee jongens haalden met enige moeite deze karper van 27 pond uit het water. Vissen is overigens wel heel high-tech geworden. Met de moderne hengels kun je gewoon achterover zitten/liggen, want je wordt vanzelf "gepiept" als er werk aan de winkel is. Zowat het hele jaar door staan er de tentjes langs de vaarten en vlieten.

Op een namiddag in begin mei 2003 kwam plotseling een prachtige Dagpauwoog (Inachis io) langs en genoot even van de warmte op de grond tussen het gras. Dit was in de Broekpolder in Vlaardingen. De Dagpauwoog is heel goed te herkennen aan de vier opvallende oogvlekken op de bovenkant van de vleugels. Geen enkele andere dagvlinder heeft deze. De rups van de Dagpauwoog is zwart en komt vooral voor op brandnetels. 

Van maart tot in de herfst kun je deze prachtige vlinder tegenkomen. In één jaar kunnen er wel drie generaties tot leven komen. Deze vlinder, evenals alle andere soorten, is beschermd!

Aan het begin van de lente is in een aantal sloten van Midden-Delfland jaarlijks een explosie van Lidsteng (Hippurus vulgaris). Het is een recht opstaande plant, zonder vertakkingen. De plant vormt onder water een groot netwerk van verbindingen. De opstaande delen hebben iets weg van kleine kerstboompjes. De bladeren zijn lijnvormig en staan in kransen. De bloemen staan alleen en zitten in de bladoksels. Kleur: groenachtig. Bloeitijd juni - juli. De vrucht is een groenachtig nootje. De plant lijkt wat op de Paardenstaarten maar die hebben geen bloemen.

Plaatsen in Midden-Delfland waar de plant voorkomt zijn onder andere de sloot langs de Duifpolderweg (zijweg van de Kwakel in de Duifpolder) en de sloot met moerasje langs het Sint Maartensrecht fietspad, dat langs de Delftse wijk Tanthof loopt.

13 augustus 2014