MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De lente in Mei

Begin mei beginnen de wilde orchideeën op de moeraslandjes van de Vlieten massaal te bloeien. De bloem heeft duidelijk drie lobben en vlekken op de bladeren. Het zou de Brede Orchis (Dactylorhiza majalis) kunnen zijn. Maar misschien ook wel de Riet orchis (Dactylorhiza praetermissa), alhoewel deze volgens de boeken één lob heeft...

...we laten het maar in het midden. Maar mooi zijn de planten zeker, vooral als ze in grote hoeveelheden bij elkaar staat.

Het determineren van (wilde) orchideeën is een lastige zaak. Een aantal websites houdt zich daar mee bezig en toont het groot aantal soorten en variaties, b.v.:

Als de temperatuur in de lente soms plotseling naar of over de 20 graden stijgt, reageert de flora daar onmiddellijk op. De natuur "explodeert" zo ongeveer: elke dag zien de polders, de kaden en rietlandjes er weer anders uit. Met name de kaden zijn dan overvloedig bedekt met Fluitekruid en Koolzaad. Nieuwe bloemensoorten melden zich bijna elke dag, zoals de Scherpe Boterbloem (Ranunculis acris)...

...en de Kruipende Boterbloem (Ranunculis repens). Verse boterbloemen zijn giftig, vandaar dat koeien ze maar liever laten staan.

De Blaartrekkende boterbloem (Ranunculus sceleratus) is een middelgrote plant die van een vochtige bodem houdt. De tamelijk kale plant heeft wijdvertakte stengels en talrijke kleine, ca. 0,5 cm, grote bloemen. Deze plant is één van de eerste planten op droogvallende slikken. Hij kan ook in het water groeien. Bloeitijd mei - september.

Een detail van de bloemen. De plant is de giftigste van al onze boterbloemen, en kan inderdaad blaren op de huid trekken.

Onder andere langs het fietspad Schipluiden-Maasland kunnen grote vlekken Akkerhoornbloem (Cerastium arvense) bekeken worden. Het is een overblijvende plant die bloeit van april tot juli.

De plant is "meegekomen" met de aanleg van de spoordijk (nu fietspad), in het begin van 20e eeuw.

Inmiddels is ook de klaver tot bloei gekomen. Bloemen zijn wit (Trifolium repens) of rood (Trifolium pratense). Ook dit zijn overblijvende planten.

De blaadjes staan steeds met zijn drieën bij elkaar en zijn omgekeerd eivormig tot ellipsvormig. Van mei/juni tot september kun je ze vinden. Rode klaver wordt ook als voederplant gekweekt. Een Klavertje-vier brengt geluk!

De Hopklaver (Medicago lupulina), is een vaste plant die laag bij de grond blijft met heel kleine bloemetjes.

De Citroengele honingklaver (melilotus officinalis), ook vaak Akkerhoningklaver genaamd, lijkt niet op de klaver hiernaast en boven. Deze tot 1 meter hoge plant heeft een kale stengel. De kleine gele of witte bloemen staan langs de steel. De plant bloeit van juni tot september.

Deze Segrijnslak (Helix aspersa) is de plaag van vele tuinliefhebbers. Voornamelijk 's nachts knaagt hij, samen met zijn vrienden, de naaktslakken, aan je planten. De volgende dag zijn slechts de gaten in de bladeren de stille getuigen.

Het Herderstasje (Capsella bursa-pastoris) is een één- of tweejarige plant die tot 50 cm groot wordt. De bloemen zijn klein en wit en staan boven de vaak vertakte stengels. Van maart tot september komt hij voor langs sloten, op akkers, stortplaatsen en langs paden.

Niet lang geleden kon je nog de hierachter verscholen boerderij aan de Tramkade bewonderen. Medio mei is hij volledig verborgen achter deze schitterende bloeiende kastanjebomen.

De Smalle weegbree (Plantago lanceolata) is een overblijvende, tot 50 cm hoge plant. De smalle, langwerpige bladeren staan in een wortelrozet. De bloemen bestaan uit een eivormig cilindervormige aar.  Bloeitijd mei - september.

De Grote weegbree (Plantago major) is ook overblijvend, 10-30 cm hoog met bladeren in een wortelrozet. De bloem-aar is lang cilindervormig. Bloeitijd juni - oktober.

Beide soorten komen vrijwel overal voor. Ze worden in de geneeskunde gebruikt, b.v. als hoestmiddel.

19 augustus 2014