MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De herfst kondigt zich aan

Het is inmiddels september geworden en dat gaat gepaard met wisselvallig weer: regenbuien en toch ook mooie periodes.

Veel kruiden zijn inmiddels al aan het vergaan. Ook op veel plaatsen worden de graslanden en bermen voor de tweede keer gemaaid en klaargemaakt voor de winter. Het is de tijd van de paddestoelen.


Maaien langs de Tramkade

De Veenwortel (Polygonum amphibium) - watervorm is een moerasplant die ook in ondiep water, zoals polderslootjes voorkomt. De bloem heeft opvallende roze bloemaren die voorkeur hebben voor de volle zon. De plant is verwant aan het Perzikkruid. Bloeitijd juni - september.

De Gewone engelwortel (Angelica sylvestris) is een meerjarige, grote, tot 150 cm hoge plant die te vinden is op vochtige plaatsen (zoals hier langs de Breeweg). De stengels zijn vaak bruin-rood aangelopen. De bladeren staan staan in scheden en zijn gesteeld. De onderste bladeren zijn tot drievoudig geveerd. De bovenste minder en eenvoudiger gedeeld. De bloemen zijn wit of licht-roze. De hele plant bevat werkzame stoffen tegen reuma en jicht. De zaden en wortel wordt verwerkt tot een smaakstof voor likeuren zoals Benedictine. De plant wordt ook gebruikt als slijmoplossend hoestmiddel. Bloeitijd juni - september.

De Bijvoet (Artemisia vulgaris) is een hoge, tot 120 cm, overblijvende, geurende plant. Hij heeft een rijk vertakte, staande stengel. De bladeren zijn veerdelig met lancetvormige, gelobd getande delen. Bladeren worden kleiner, tot liniaalvormig, aan de bovenkant. De piepkleine bloemkopjes zijn langwerpig, eivormig en staan in volle, dichte pluimen. De kleur van de bloemen is gelig tot roodbruin. De plant komt veel voor langs wegen, in bosjes en langs oevers, vooral op zandgrond. Bloeitijd juli - september. De Bijvoet is zowel culinair als medicinaal van belang. Bijvoet werkt eetlustopwekkend en spijsvertering bevorderend. Om deze reden wordt het vaak gebruikt als toevoeging aan vette gerechten.

Paddenstoelentijd


Weidechampignon (Agaricus campestris)
Mini-boerderij achter de vroegere Koolekit (langs fietspad; nu staat daar het nieuwe gemeentehuis).


Bovist (Bovista plumbea) Fietspad Duifpolder langs de Vlieten.


Donzige Melkzwam (Lactarius pubescens)


Zwerminktzwam (Coprinus disseminatus). Zandlichaam A4

Het vaststellen van de soort paddestoel is een vak apart (wie verstaat dit vak?). Daarom (voorlopig) alleen een serie foto's van een aantal paddestoelen en hun vindplaatsen in de regio.

Op de volgende pagina nog meer paddestoelen!!!

13 augustus 2014