MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Herfst: regen, wind en zon wisselen elkaar af

In begin oktober, bijna weer herfstvakantie, zijn de meeste bloemen verdwenen. Is het niet door het kouder wordende weer, dan wel door de maaimachines. Nog een aantal soorten houden stand. Langs de Vlaardingsevaart en de Gaag staan nog de vuurrode bessen van de Bitterzoet (Solanum dulcamara). Let op: de hele plant is giftig. Alleen deze rijpe bessen zijn minder gevaarlijk.

Het Muskuskaasjeskruid (Malva moschata) is een middelgrote plant (30-70 cm). De licht-roze tot witte bloemen zijn ca. 2 cm groot. De plant komt voor op voedselrijke plaatsen, vooral bij boerderijenen en langs wegen. Bloeitijd juli - september. Het blad van het muskuskaasjeskruid helpt bij een bijensteek als direct een blaadje op de gestoken plek wordt gelegd

Paddestoelen zijn zo mogelijk nóg mooier dan bloemen. Paddestoelen leven over het algemeen maar een héél kort. De "oogst" van 20 oktober 2000 (naar het werk in Rijswijk en terug naar Schipluiden) leverde prachtige beelden op. 's Ochtends, langs de fietspadoprit over de Beatrixlaan in Rijswijk (vlakbij Sion) staan tegen het talud diverse soorten.

Genomen van onder af, met een beetje flitslicht, geeft een prachtig beeld van deze paddestoelensoort.

solitair..

alweer gaande...


De Geschubde inktzwam (Coprinus comatus)

Langs het Beatrixlaan fietspad (Rijswijk naar Delft) was ook veel moois te vinden. Maar het sluitstuk van de dag was toch wel de overweldigende hoeveelheid paddestoelen langs het fietspad tussen Den Hoorn en Delft, hieronder (aan de overkant bij Sion, vanaf de Kerstanjewetering naar de van Foreestweg). Alsof er iemand een zak vol paddestoelenzaad heeft uitgestrooid.... De paddestoelen zijn van een ongekende schoonheid.


Zwerminktzwam (Coprinus disseminatus)


Gewone glimmerinktzwam (Coprinus micaceus)

En nog meer op de volgende pagina.

13 augustus 2014