MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Nog één week voor 21 juni - zomer

Steeds meer soorten laten hun bloemen zien. Sommigen soorten zijn maar op enkele plaatsen te zien, zoals het Oranje havikskruid (Hieracium aurantiacum). Deze overblijvende plant, tot 50 cm groot heeft een lange stengel met een meerdere  oranje bloemen. De bladeren staan onderaan de plant als een rozet. De plant is een verwilderde sierplant. Bloeitijd: juni tot augustus.

De Dubbelbloemige korenbloem (Centaurea cyanus (cultivar Ball)) werd ook aangetroffen langs de Beatrixweg. Deze plant is hier wellicht uitgezaaid of aan komen waaien. Hij is te verkrijgen in vele kleuren: wit, rood, rose, blauw en alles er tussen. Bloeitijd juni - september.

De Inkarnaat klaver (Trifolium Incarnatum) dankt zijn naam aan kleur: "hoog rozerood". De bladvorm lijkt op die van de andere klavers: drie bladen. Deze soort komt oorspronkelijk in Zuidoost Europa voor. Soms verwildert ze en vind je haar langs spoordijken en wegen, maar houdt meestal niet lang stand (hier langs de Beatrixweg; Rijswijk, bij het Wilhelminapark).

Bitterzoet  (Solanum dulcamara), uit de Nachtschade familie, is een klimmende, giftige struik met gesteelde, verschillend gevormde bladeren. De bloemen staan in knikkende pluimen aan de taken. De bloemen hebben kronen van blauwviolet en staan naar achter. De meeldraden zijn fel geel. De bessen zijn rood. Bloeitijd: juni tot augustus. Hij komt veel voor bij oeverbegroeiing en in vochtige bossen.

De Gewone Rolklaver (Lotus corniculatus) is in midden juni volop aanwezig. Deze overblijvende plant heeft een vijftallige geveerde bladvorm. Bloeitijd mei tot september.

De Zwarte nachtschade (Solanum nigrum), ook van de Nachtschade familie, is genoemd naar zijn zwarte bessen. De bloemen zijn juist wit. De plant wordt ca. 80 cm hoog en is vaak te vinden als onkruid op akkers en stortplaatsen. Bloeitijd juni - oktober. Giftig.

Het Gewoon duizendblad (Achillea millefolium) behoort tot de familie Composieten. Het blad is dubbel veerdelig, waardoor het lijkt alsof er wel duizend blaadjes aan een plant zitten. De bloempjes zijn roze. Algemeen voorkomend op voedselrijke grond. Bloeitijd juni - september.


Echte Valeriaan (Valeriana officinalis) is voorlal langs oevers van sloten te vinden. De bladeren van de Echte Valeriaan staan in de oksels van de splitsing van stengels. De bloemen zijn eerst roze en later pas wit. Bloeitijd juni - september.

Veldlathyrus (Lathyrus pratensis) lijkt wat op de rolklaver (boven). Dichtbij worden de verschillen duidelijk: andere bladeren, andere bloemvorm. Beide zijn familie van de Vlinderbloemen. Bovendien is het een klimplant en komt wel tot 3 meter. Evenals de Gewone rolklaver, komt deze plant voor op grazige plaatsen. Bloeitijd Juni-september.

De Grote waterweegbree (Alisma plantago-aquatica) komt voor in voedselrijk, zoet water (hier in de Duifpolder). De bladeren staan op lange stelen (lijkt wat op de Grote weegbree). De bloemen zijn 6-10 mm groot met drie witte kroonbladeren. Bloeitijd juni - september.

Het Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris) is een twee tot meerjarige plant die tot ca. 1 meter groot wordt. De bladeren zijn handvormig. Bloeitijd: juni tot september.

Het Knoopkruid (Centaurea jacea) is een overblijvende plant, tot 50 cm. Bloeitijd: juni tot oktober. Komt veel op weilanden voor.

20 augustus 2014