MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Twee bijzondere witjes: Citroenvlinder en Oranje luzernevlinder

8 augustus 2013. De Vlinderstichting heeft al een voorzichtige voorspelling uitgesproken dat het jaar 2013 wel eens een bijzonder goed vlinderjaar kan gaan worden. Opvallend is het aantal vlindersoorten dat op dit moment in Midden-Delfland te zien is. Vandaag, tijdens een wandeling over de Duifpolderkade, waren vooral veel witjes, Vossen en Argusvlinders actief. Op deze pagina in Midden-Delfland twee minder vaak voorkomende witjes: de Citroenvlinder en de Oranje luzernevlinder.

Citroenvlinder

Volgens het vlinderboekje van Natuurmonumenten komt de Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) komt vooral voor langs bosranden, struwelen en in parken en tuinen. De hier afgebeelde vlinder bleef terugkomen op een overvloedig bloeiende Lathyrus (vlinderbloemenfamilie) in Schipluiden. Duidelijk herkenbaar is zijn lange tong die zijn weg zoekt in de bloem. Ofschoon de vlinder op de Rode lijst staat is zijn voortbestaan niet bedreigd.

Citroenvlinder

Oranje luzernevlinder

De Oranje luzernevlinder (Colias croceus) is een trekvlinder afkomstig uit het Middellandse zee gebied, waar de soort overwintert. Als de weersomstandigheden gunstig zijn breiden deze vlinders zich noordwaarts uit, onderweg regelmatig een nieuwe generatie voortbrengend. Dit jaar 2013 is een groot aantal van deze soort ook in Midden-Delfland waar te nemen. De volgende generatie kan zich in september/oktober gaan vertonen. Bij de eerste nachtvorst verdwijnt deze vlinder weer uit Nederland. Deze vlinder houdt van vlinderbloemigen als luzerne, wikke en klaver.

Oranje luzernevlinder

05 augustus 2014